Bij Alara-Lukagro werken we dagelijks met deuren. Het bepalen of een deur links- of rechtsdraaiend is, is daarom voor ons dagelijkse kost. Maar in gesprekken met onze klanten merken we dat het niet voor iedereen even eenvoudig is, zeker als je er niet dagelijks mee te maken hebt.
Wat is nu eigenlijk draairichting?
De draairichting van een deur zegt eigenlijk niets anders dan aan welke kant van de deur het scharnier zit. Belangrijk hierbij is dat je kijkt vanaf die kant van de deur waar je de scharnieren ziet zitten. Dat is altijd vanuit de zijde waarbij de deur naar je toe draait.
Niet alle landen hanteren echter dezelfde regels om de draairichting aan te duiden. Bij Alara-Lukagro gebruiken we altijd de draairichting conform de Duitse DIN norm. Volgens de DIN norm zit bij een linksdraaiende deur het scharnier links, bij een rechtsdraaiende deur rechts.
De Nederlandse NEN-norm is echter precies tegenovergesteld van de DIN norm. De Nederlandse norm geeft eigenlijk niet de positie van het scharnier maar de positie van het slot. Wat volgens de DIN norm linksdraaiend is, is volgens de NEN norm dus rechtsdraaiend (en linkssluitend).
Naar binnen of buiten draaiende deur
Voor de keuze van scharnieren is alleen de draairichting van belang, voor de keuze van sloten is het ook van belang of het een naar binnen- of een naar buiten draaiende deur is. Vaak wordt de combinatie van de draairichting en de openingsrichting gegeven door een letter en een cijfer.
- L1: DIN links binnendraaiend
- L2: DIN rechts buitendraaiend
- L3: DIN links buitendraaiend
- L4: DIN rechts binnendraaiend
Draairichting bij dubbelvleugelige deuren
Voor een dubbelvleugelige deur geldt dat we de draairichting van het actieve deurblad benoemen. Het actieve deurblad is de bewegende deur die daadwerkelijk wordt gebruikt om een ruimte in of uit te gaan, het passieve deurblad is tijdens normaal gebruik vergrendeld. Wanneer het actieve deurblad linksdraaiend is noemen we dat links actief.
Vragen?
Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen over de draairichting van een deur of het verschil tussen de DIN norm en de Nederlandse NEN-norm? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer informatie.